Rehabcoachens tjänster

Skadligt bruk/ Beroende

Vi erbjuder återfallspreventiv behandling enskilt och i grupp, samt gruppbehandling med 12 steg och KBT

Anhörigstöd/ Medberoende

Anhörigstöd är en kurs vi har som pågår i åtta veckor med ett nytt tema varje vecka. Vi träffas i grupp och jobbar med manualen. Kursen innehåller föreläsningar, mindfulness och gruppsamtal.

Genom att arbeta med sitt medberoende kan man lära sig att sätta gränser och ta hand om sig själv på ett bättre sätt. Detta kan leda till att man blir mer självständig och kan bygga mer jämlika och hälsosamma relationer. Att arbeta i grupp kan vara till stor hjälp när man jobbar med sitt medberoende. Genom att dela erfarenheter och höra andras berättelser kan man få insikt i sina egna beteenden och känslor. 

Läs mer om kursen här

V1. Vem är medberoende och vad är beroende

V2. Anpassning

V3. Skam och Skuld

V4. Mina behov

V5. Familjen och nätverket

V6. Gränssättning och att be om hjälp

V7. Vad är våld?

V8. Avslutning

Föreläsningar

Resan bort från sjukdomen– En berättelse om Martin egen resa från barndom till missbruk, kriminalitet, utanförskap och tillfrisknande.

Anhörig inte bara medberoende– En föreläsning om hur det är att vara anhörig och vad det innebär att vara medberoende

Konsultuppdrag

Boka mig som konsult

  • Behandlare/terapeut på behandlingshem/öppenvård/företagshälsovård
  • Föreläsare
  • Lärare
  • Chefsstöd vi missbruksfrågor

Psykoterapi under handledning- KBT

Mer information kommer. 

Om mig- Martin

Jag heter Martin och är beroendeterapeut, konsult och föreläsare. Jag jobbar med personlig utveckling, beroende, anhörigstöd och coaching mm. Jag jobbar mot kommun, region, företag samt privata klienter.

Behandlingar för beroende/ Skadligt bruk

Återfallspreventiv behandling (Enskilt eller i grupp)

Detta är en behandling som pågår i åtta veckor, två gånger i veckan och varje session är två timmar. Vi utgår ifrån återfallsprevention KBT med ett nytt tema varje vecka. Utöver det så har vi föreläsning kring automatiska tankar, tankefällor och hur vi kan träna på att inte identifiera oss med våra tankar när vi har problem med dessa.

Vi går in på hur det har sett ut i uppväxten för klienten och tittar på möjliga grundantaganden och scheman. Vi försöker tillsammans med klienten komma fram till en förklaring till vissa beteenden, reaktioner och strategier som klienten använder sig av. Vi kommer sen med förslag på hur klienten kan förändra dessa beteenden. 

Läs mer...

Vi går igenom 12 steg för att få en förståelse om vad det är och vi uppmuntrar alla klienter att gå på AA, CA eller NA, alternativt någon annan självhjälpsgrupp. Vi vill att klienten ska skapa mål och en plan inför framtiden. Vi följer klienten under behandling för att se vad som behövs stärkas i klientens liv. Det kan handla om kommunikationsfärdigheter, övningar för att stärka självkänsla eller självförtroende och exponeringsövningar som exempel. Vi vill ge klienten bättre förutsättningar för att kunna applicera det vi jobbar med i behandlingen och då behövs det ofta stärka upp resurser och färdigheter för att kunna hantera vardagen bättre för klienten.

Vi jobbar med ett koncept vi kallar ”Vem vill jag vara?” där vi tittar på överskott och underskott av beteenden hos klienten. Vi jobbar med att hitta vad klienten behöver bli bättre på och vad som är viktigt i livet samt värderad riktning. Utöver detta försöker vi möta klientens behov efter den kompetens vi har tillgång till för att skapa de bästa förutsättningar för att behandlingen ska upplevas som lyckad.

V1. Belöningssystemet, Beroende, PAA och risksituationer. Göra och redovisa en livslinje. 

V2. Vad är alkohol/drogsug? Hur kan  jag lära mig hantera det bättre? Beroendets utveckling och hur det sett ut. 

V3. Tankar på alkohol och droger som kan öka risken för återfall. Identifiera tidigare misslyckanden och svårigheter med att vara drogfri. 

V4. Problemlösning. Bli bättre på att lösa problem i vardagen. Självkänsla och självförtroende. 

V5. Att hantera socialt tryck när det kommer till alkohol och narkotika. Skam och skuld. 

V6. Nätverk och vilka jag umgås med, förändra mitt umgänge. Hur ser det ut i mitt liv? Relation till familj, föräldrar och barn. 

V7. Livsstil i balans, ge plats för det goda i livet. Skapa mål och en plan. 

V8. Att hantera omtumlande händelser och påbörjade återfall och avslutning!

Gruppbehandling med 12 steg och KBT

Denna behandling utgår ifrån RehabCoachens manual och är under två heldagar och en halv dag varje vecka i åtta veckor.

Här går klienten igen steg 1-4 som redovisas i grupp. Vi har föreläsningar om beroende, kriminalitet och olika familjesystem. Vi tittar på grundantaganden och scheman samt livsregler och automatiska tankar. Vi går igenom vad känslor är och hur de påverkar oss. Varför det är så viktigt att förstå våra grundläggande känslomässiga behov och hur vi skapar strategier för att täcka upp det tomrum som blir när vi inte får våra behov mötta som barn. Vi går igenom postakut abstinens, beroendepersonligheten, Konceptet “Vem vill jag vara?” 

Vi jobbar med självrespekt och tränar på att sätta gränser. Skam och skuld har ett eget kapitel här och vi hjälper klienten jobba med det. Jo går igenom hur vi påverkas av stress och hur vårt nervsystem fungerar och att vi behöver träna på att koppla på det parasympatiska nervsystemet. Vi går in på andlighet och vad det innebär.

Läs mer...

V1. Sjukdomsinsikt vad är beroende

V2. Tillfrisknande

V3. Förändringsarbete

V4. Känslor

V5. Familjen och relationer

V6. Beroendepersonligheten

V7. Andlighet

V8. Vem vill jag vara